Slapen met de ventilator aan

Dit gebeurt er met ons lichaam

De zomer betekent niet alleen mooi weer, maar staat ook synoniem aan warmte en vochtigheid en op sommige dagen is het moeilijk om zonder de hulp van airconditioners en ventilatoren door te komen. Vooral als we alle zomermaanden in de stad moeten doorbrengen, zonder dat we ergens verkoeling kunnen zoeken, kan de hitte ons echt uitputten. Na een lange en vermoeiende dag op het werk zou je tijd moeten hebben voor een welverdiende rust, maar vaak kun je ’s avonds door de hitte niet slapen. Wat kun je hier aan doen?

Als je niet beschikt over de juiste technologie om je huis af te koelen, is de meest directe en voordelige oplossing absoluut de ventilator. Sommige mensen gebruiken de ventilator zelfs ’s nachts, wanneer ze slapen, om te genieten van wat verkoeling. Maar wat gebeurt er als we met de ventilator aan slapen? De effecten op ons lichaam zijn niet zo gunstig als ze lijken.

  1. Uitdroging
    Wanneer je slaapt met de ventilator aan, wordt de lucht in de kamer vreselijk droog en ook ons lichaam lijdt eronder. Ken je dat, wanneer je ’s ochtends wakker wordt met een droge mond en een zere keel? Het is een veel voorkomend probleem, vooral als je gewend bent te slapen met je mond open. De lucht die door de ventilator wordt verspreid, zorgt ervoor dat je keel nog droger wordt.

Hetzelfde kan gebeuren met de ogen en de neus: sommigen slapen namelijk met de oogleden onvrijwillig open, waardoor het oog vatbaar is voor droogheid en roodheid. De neusholten worden van hun natuurlijke vochtigheid ontdaan en worden meer blootgesteld aan mogelijke irritaties: sinusitis, bloedverlies uit de neus of algemeen ongemak veroorzaakt door de lucht die door het apparaat wordt verplaatst.

  1. Allergie en astma
    Bovendien kan het gebruik van de ventilator heel gemakkelijk een allergie of astma provoceren of verergeren (alsof het allergisch zijn niet genoeg was!). Blootstelling aan stof en andere allergenen in huis kan bij veel mensen astma-aanvallen of allergische reacties veroorzaken. Denk maar aan het moment waarop de ventilator aan staat: mijten en stof vieren de overwinning in de slaapkamer, in een wervelwind van constant verplaatste lucht. Niezen, huiduitslag, astma-aanvallen en een droge huid zijn allemaal reacties die te maken kunnen hebben met het gebruik van de ventilator tijdens de nacht.
  1. Pijn aan het lichaam
    Wanneer de lucht een bepaalde temperatuur bereikt, kan ons lichaam negatief reageren: het is normaal om ’s ochtends wakker te worden met pijn in de rug of nek, nadat je de hele nacht geslapen hebt met de ventilator aan. Dit komt door het feit dat, terwijl we slapen, onze spieren samentrekken vanwege de lucht die door het apparaat wordt verspreid.

Wat te doen?
Een suggestie die je in gedachten kunt houden om de negatieve effecten van de ventilator te verminderen, als je hem wilt blijven gebruiken, is door hem ver weg te houden van je gezicht. We raden ook aan om een luchtzuiveringsinstallatie in huis te gebruiken, om de lucht te kunnen filteren, waardoor een deel van het aanwezige stof en het haar van huisdieren verdwijnt. Probeer altijd de filters en bladen van je ventilator schoon te houden: het is essentieel. Als je allergisch bent voor mijten en stof, is het naast een rigoureuze en dagelijkse reiniging toch raadzaam om de ventilator te vermijden, vooral ’s nachts.

Denk dus goed na of je ’s nachts wel die oude trouwe ventilator aan laat staan. Natuurlijk kan een warme nacht vervelend zijn, maar een stijve, pijnlijke nek in de ochtend, is ook bepaald geen pretje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *