De graskalender

Zo onderhoud je jouw gazon

Voor mooi groen gras moet je het gazon onderhouden. Handig dus, deze kalender voor gazononderhoud. Want die laat je precies zien wanneer wat moet gebeuren. Zo krijg je het perfecte gazon.

Januari
Zo lang het sneeuwt of vriest kun je beter zo min mogelijk over het gazon lopen, daar kan het namelijk van beschadigen. Strooi in januari kalk om de vorming van mos tegen te gaan.

Februari
Je kunt nog steeds kalk strooien tegen mosvorming.

Maart
In maart moet je het gazon verticuteren. Het gras begint dan te groeien, dus start daarom ook met bemesten. Het gazon moet bijna elke maand in het voorjaar en de zomer bemest worden.

April
Het gras bemesten, eventueel kale plekken bijzaaien en graskanten bijknippen. Vanaf half april tot eind mei kun je ook beginnen met zaaien als je een nieuw gazon wilt aanleggen. Doe dit alleen als de temperatuur boven de tien graden uitkomt. De koude nachten zorgen ervoor dat het gras niet goed kiemt, daarom kun je er ook voor kiezen om in de nazomer (half augustus tot eind oktober) te zaaien.

Mei
Bemesten en vanaf nu tot oktober wekelijks maaien. Ook kun je tot eind mei een nieuw gazon zaaien.

Juni
Gazon bemesten en wekelijks maaien. Bij droog weer moet je het gazon sproeien.

Juli
Wekelijks maaien. Maai als het gazon erg droog is het gras wat minder kort.

Augustus
In deze maand kun je het gazon voor de tweede keer van het jaar verticuteren. Ook kun je kale plekken bijzaaien en moet je nog steeds wekelijks blijven maaien. Daarnaast is het vanaf half augustus tot eind oktober een prima periode om een nieuw gazon te zaaien. Je kunt dan wel pas het volgende jaar van je gras genieten.

September
Bemest het gazon in september nogmaals en maai wekelijks. Daarnaast kan er nog steeds gezaaid worden.

Oktober
In deze maand mag het gazon voor de laatste keer van het jaar gemaaid worden. Het tuincentrum verkoopt speciale overwinteringspakketten voor het gazon. Lees goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

November
Steeds blad wegharken, zodat het gazon genoeg lucht krijgt.

December
Kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Loop bij vorst en sneeuw zo min mogelijk over het gazon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *